Кухненските уреди, които надуват сметката за ток, са хладилникът, абсорбаторът, електрическата

...
Кухненските уреди, които надуват сметката за ток, са хладилникът, абсорбаторът, електрическата
Коментари Харесай

Хладилникът "пише" 12% от сметката за ток

Кухненските уреди, които надуват сметката за ток, са  хладилникът, абсорбаторът, електрическата печка и електрическите чайници . Ето препоръките на Асоциация " Активни консуматори ", с които разноските за електрическа енергия елементарно могат да бъдат понижени: 

Домашният

ледник

заема 12% от крайната сметка за ток. За да намалите потреблението му на електрическа енергия, не го претоварвайте с храна и го размразявайте постоянно. Натрупването на лед покачва значително  потреблението на сила. Поддържайте камерата цялостна – даже с бутилки вода – това пести сила.

Премествайте замразените храни в хладилната част в нощта преди да ги сготвите.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника за по-ефективен въздухообмен. Ако е нечиста, това може да качи разхода с цели 30%.

За да избегнете големи сметки за сила, би трябвало вярно да употребявате и кухненския

аспиратор

Включете вентилацията по едно и също време със започването на готвенето. Можете да изключите аспиратора 5-10 минути след всички дейни дейности в кухнята. Но не по-късно.

Електрическата печка

- поради бавното нагряване, което усилва времето за готвене, също може да аргументи надуване на сметките. Трябва да изберете тенджери и тигани, които „ пасват “ на котлоните – не по-големи и не по-малки от тях. Освен това потреблението на сила се въздейства и от степента на непорочност на плота.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – грапавина от 1 мм на дъното води до загуби от над 15%.

Гответе с похлупак и на по-ниска степен на котлона. Използвайте тенджери под налягане – те дават спестовност до 20%. Обмислете инвестиция в индукционен котлон – готвенето посредством индукция е по-енергийно дейно. 

Използвайте остатъчната топлота на

фурната

Изключете я 10 минути преди завършек на времето за печене, с цел да спестите до 20% от силата за подготвяне на храната. Не по-лоши резултати ще постигнете и с изключване на котлоните 5-10 минути преди окончателното подготвяне на ястието.

Електрическите кани 

също употребяват доста сила. Не загрявайте вода, в случай че няма да я ползвате незабавно.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР